„Čas žitia“ spoločenské stretnutie pri príležitosti uvedenia knihy Príhovory profesora Štefana Kassaya do života

Svätý Jur 19.9.2024. „Často si kladiem otázku: Aký to život žijeme? Na mnohé z týchto otázok odpovedá táto malá publikácia, ktorá má dvesto strán. Na strane stodeväťdesiatsedem je spoločná fotografia s mojou manželkou. Náš úsmev vyjadroval radosť a šťastie, ktoré v našom osobnom živote pretrvali dodnes. Oprávnenou túžbou je paralela s vytúženým šťastím každého človeka i šťastie spoločenské. Mala by naplniť aj vo všeobecnosti šťastné chvíle, ktoré som vnímal ako „Čas žitia“, prihovára sa prítomným autor publikácie, profesor Štefan Kassay.

Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure

Prekrásne prostredie kráľovského klenotu – kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure uvítalo hostí spoločenského stretnutia pri príležitosti uvedenia novej publikácie profesora Štefana Kassaya do života. Vyše štyridsať príhovorov autora knižky, ktorými cestou svojej webovej stránky oslovil v ostatných rokoch verejnosť vzniklo v prevažnej miere potom, ako zavŕšil osem decénií svojho života. Bol to príbeh úspešného podnikateľa, výskumníka a publicistu. Po ukončení podnikateľskej aktivity presedlal do sféry vzdelávania, ktoré realizuje cestou svojej novej spoločnosti INTERCEDU.

Publikácia profesora Štefana Kassaya: Príhovory profesora Štefana Kassaya

Nie je preto prekvapením, že takmer polovica z príbehov zo širšieho spektra zvolených tém patrí do sféry edukácie. Vo vzdelávaní hľadá autor „krásno“ a považuje ho za životnú až celoživotnú náplň človeka súčasnej spoločnosti. Nešetrí však ani kritikou na adresu nášho školstva. Nie je to kritika in extenso, ale selekcia tých jeho segmentov, ktoré produkujú absolventov ako nepredajný tovar, vyzbrojený síce diplomom, súcim však najmä na to, aby boli priaznivejšie zaradení pri vykonávaní prác, na ktoré nie sú vyškolení. Môže za to aj programové upozadenie náročných predmetov ako matematika alebo fyzika, čím sa potlačila náročnosť štúdia vo všeobecnosti. Tento problém nie je nový, ale jeho expozícia človekom, ktorý roky viedol veľký podnik a udržal ho v slovenských rukách má patričný impakt. Nejeden podnikateľ poukazuje dnes na to, že si musí svojich pracovníkov doškoľovať sám, suplujúc tak rolu štátu či súkromných škôl.

Publikácia profesora Štefana Kassaya: Príhovory profesora Štefana Kassaya

Celkovo možno konštatovať, že publikácia prof. Kassaya pokrýva najmä tematický trojuholník vzdelávanie – fenomén času – zmysel života. (Slovná väzba diktát času zdobí chrbáty knižnej trilógie jeho rozhovorov s poprednými domácimi i zahraničnými osobnosťami, ktorá vyšla v ostatných rokoch.) Hospodárenie s časom je základný atribút konania každého všestranne vyťaženého manažéra. Dovolím si v tejto súvislosti zacitovať jeho sentenciu: zrátajme si niekedy, koľko času venujeme posudzovaniu druhých ľudí, ich vlastností a skutkov. A odtiaľ je len krok k šíreniu závisti až nevraživosti.

Publikácia profesora Štefana Kassaya: Príhovory profesora Štefana Kassaya

Medzi príhovormi nájdeme aj ďalšie témy – novoročné zamyslenia s posolstvom hľadania a nachádzania dobra, zopár profilov autorových priateľov, jeho reflexie informatického hnutia, kde dnes kulminuje digitalizácia či umelá inteligencia, internet a i. Význam sociálnych médií i osobných stránok popredných osobností, ktoré by dokázali korigovať spoločenské excesy, je nesporný. Pritom práve stránka Štefana Kassaya je vskutku profesionálna. Poslednou témou o ktorej sa ešte zmienim je úspech, jeho definícia (ktorá v exaktnom ponímaní podľa autora neexistuje) a jeho vonkajšie prejavy. Z príhovorov je zrejmé, že táto lákavá chiméra, ak je dosiahnutá životom bez záväzkov, rodinného zakotvenia a šírenia pozitívnych vízií a spoločenskej harmónie nie je to, o čo nám má ísť.

Predloženými príhovormi profesor Kassay ukazuje, že nie sú mu cudzie ani malé knihy krátkych príbehov, kde čitateľ na jednej – dvoch stranách nájde expozíciu, rozbor i záverečnú pointu, príp. aspoň dilemu, ktorá ho núti zamyslieť sa, ako by sám postupoval. A to je azda ešte výchovnejšie, ako vytyčovanie detailných životných trás.

Prítomných privítala PhDr. Lucia Škvareninová, M.S.S., DBA a autor publikácie, prof. Štefan Kassay. „Ak zoberiem do úvahy, že mám za sebou osem desaťročí života, konečne by som sa mal sám voči sebe vyjadriť zreteľne a jednoznačne. Pravda, v tejto časti sebaspytovania mám na mysli výlučne pracovné záležitosti, napredované vo svojej profesii, napĺňanie vytýčených cieľov. Moja rodina i moje blízke okolie vedia, na akú veľkú úlohu, na ktorej pracujem dodnes, som sa podujal. A teraz by som čakal, že sa ma môj vnímateľ opýta, o čom to vlastne hovorím?“, privítal prítomných profesor Štefan Kassay.

https://youtu.be/AYiti6KrmNM

Po príhovore nasledovala prednáška profesora Štefana Lubyho na tému „Umelá inteligencia - cez vrcholy očakávaní a dezilúzie k produktivite.“

Dr.h.c. mult. prof. Ing. Štefan Luby, DrSc.

Nasledovalo samotné uvedenie knihy do života, netradične, posypaním písmenkami, z ktorých autor vytvoril vyše šesťdesiat knižných zväzkov. Išlo vo všeobecnosti o veľkoformátové diela s multiprierezovým zacielením od ekonomiky, verifikovaných výstupov z praxe, tvorby scenárov k televíznym reláciám až po filozoficko-vedecké obsahy.

Uvedenie knihy do života netradične písmenkami abecedy

Profesor Ján Slezák prítomných zaujal prednáškou „Zdravie a výkonnosť v tvorivej činnosti človeka.“

Dr.h.c. mult. MUDr. prof. Ján Slezák, FIACS, DrSc.

Budúcnosť sa v knihe pertraktuje z hľadiska pokračujúcej globalizácie, ktorá sa však s človekom vlečie minimálne od čias vzniku západoeurópskych hanzových miest. Rast veľkých štruktúr s veľkým kondenzačným povrchom je fyzikálnou zákonitosťou a návod, ako sa s týmto problémom vysporiadať v ekonómii ponúka laureát Nobelovej ceny s koreňmi na Slovensku J. Stiglitz, ktorý hovorí: trhy treba krotiť a mierniť, aby sa zabezpečilo, že budú fungovať v prospech väčšiny občanov. A to sa musí robiť opakovane. Tak sa pestuje aj podnikateľské prostredie, v ktorom panuje sociálny zmier, ako nám to autor vo vlastnom mega-experimente demonštroval.

Profesor Štefan Kassay na záver spoločenského stretnutia osobne odovzdal každej osobnosti publikáciu s venovaním.

Nasledujúca galéria fotografií približuje neopakovateľnú atmosféru uvedenia publikácií do života.

Autor v diele rozjíma aj nad zmysluplným využítím disponibilného času žitia. Hostia i osobnosti dnešného spoločenského stretnutia sa zhodli, že využitie štvrtkového popoludnia devätnásteho dňa mesiaca september sa nieslo v znamení milých i srdečných stretnutí a potešenia z tvorivej činnosti.

 

 

Why you should learn from us

Premium Study
Materials

Lifetime
Access

Distinguished Professors
and Experts

Interactive
Learning

Symposium
and Conferences

© 2022-2024 Intercedu. All rights reserved.

Last update: 15.10.2024